Trip advisor

Γαστρονομία και παράδοση

  • 6

    ΣΚΑΦΗ

  • 5

    ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα το Κλέφτικο, τη σπηλιά της Συκιάς, το ακρωτήριο Βάνι ή ακόμα και το νησί Πολύαιγος; Θέλετε να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά του κόλπου του Γέρακα και της παραλίας του Γέροντα; Είστε στο σωστό μέρος!

Η Μήλος δεν φημίζεται τόσο για τα θαλασσινά της εδέσματα.

Αλλά για τα πιάτα της που έχουν ως βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά, καθώς μία από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της είναι η κτηνοτροφία.

Στη Μήλο έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκίσματα. Το κουφέτο, η καρπουζόπιτα, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού είναι μερικά τοπικά μικρά, αριστουργήματα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Αδιαγγουρένια: Πίτα γλυκιά που φτιάχνεται από τη σάρκα του καρπουζιού, αλεύρι, σουσάμι και άφθονο μέλι.

Αφρίτης: Το χοντρό αλάτι που μαζεύεται το καλοκαίρι από τις λακκούβες ανάμεσα στις απότομες πλαγιές.

Καρπουζόπιτα: Στη Μήλο, στο τέλος του καλοκαιριού, όταν τα καρπούζια είναι λιγότερα γλυκά, φτιάχνουν την καρπουζένια ή καρπουζόπιτα, που πρέπει να είναι αρκετά λεπτή και να έχει αρκετό μέλι.

Κορκοκύλες: Μικρά άνυδρα ξυλάγγουρα που, μαζί με τα ντόπια αμπελοφάσουλα, είναι τα κυριότερα λαχανικά του καλοκαιριού Φολεγανδρίτικου τραπεζιού.

Κουλούρες: Κερά και λεπτά κουλούρια με γλυκάνισο και σουσάμι, που διατηρούνται για μήνες αναλλοίωτα. καταναλώνονται κυρίως το πρωί μαζί με ένα κομμάτι τυρί.

Κουφέτο: Είναι το κατεξοχήν γαμήλιο γλυκό του νησιού. Φτιάχνεται με βάση τη γλυκιά κολοκύθα του νησιού, που καλλιεργείται σχεδόν παντού. Είναι στρογγυλή και η φλούδα της λευκή.

Μανουρόπιτες: Η μεγάλη εκδοχή ενός κρητικού καλτσουνιού ή ενός μηκονιάτικου τριμπητού. Φτιάχνεται κυρίως τη άνοιξη.

Ματιές: Χοιρινά έντερα γεμισμένα με ρύζι και σταφίδες, κανέλα και γαρίφαλα.

Ματσάτα: Χειροποίητα ζυμαρικά (λαζάνια) που βράζονται και σερβίρονται με κοκκινιστό κόκκορα ή κουνέλι. Παρασκευάζονται στο χέρι την ημέρα που θα μαγειρευτούν.

Μάτσι: Ψιλό χειροποίητο λαζανάκι, που βράζεται στο γάλα και ονομάζεται «ματσόγαλα».

Νιζιλάδια: Είδος πηχτής με χοιρινό.

Ντοματοζούμι: Αυτό το εξαιρετικό ορεκτικό ήταν παλαιότερα το φαϊ των φτωχών και των παιδιών.

Παστέλι: Παστέλι όχι με ζάχαρη, αλλά με μέλι. κομμένο σε μικρούς ρόμβους. Προσφέρεται σε γάμους αντί για κουφέτα.

Σιρινάκι: Κουλούρα της Πρωτοχρονιάς, διακοσμημένη με σχέδια, αμύγδαλα και σουσάμι. Δεν τρώγεται αλλά κρεμιέται στην κουζίνα του σπιτιού, όπου παραμένει έναν ολόκληρο χρόνο για το «καλό».

Σκορδολάζανα: Λαζάνια που βράζονται σε άφθονο νερό και σερβίρονται αφού αναμειχθούν με μια ελαφριά σκορδαλιά ή με κόκκινη σάλτσα.

Το νησί της Μήλου είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε όμορφες παραλίες, γνωστές κι απομονωμένες. Νοικιάζοντας το σωστό σκάφος από το Poseidon Milos Boat Rental, μπορείτε να απολαύσετε καθημερινές εκδρομές στο νησί. Με ενοικίαση σκάφους θα ανακαλύψετε στη Μήλο κάθε ειδυλλιακό μέρος του νησιού μας.

© 202{1-9} poseidonmilos.gr ~ all rights reserved designed & developed by overmedia.gr